Semne și simptome - Primul ajutor

Anonim

Primul ajutor

Primul ajutor

hemoragie

Ce sunt Ce să facă Hemoragie nazală (epistaxis) Hemoragie pentru tuse (hemoptiză) Hemoragie vărsătoare (hematemeză) Hemoragie vaginală (menometrorragie) Hemoragie intestinală (enteroragie)
  • Ce sunt
  • Ce să faci
  • Sângerare nazală (epistaxis)
  • Sângerare pentru tuse (hemoptiză)
  • Vomitarea sângerării (hematemeză)
  • Sângerare vaginală (menometrorragie)
  • Sângerare intestinală (enteroragie)

Semne și simptome

Sângerarea externă este evidentă din scurgerea de sânge dintr-o leziune a pielii. Sângerarea internă, chiar gravă, poate rămâne ascunsă chiar și ore întregi, amânând periculos intervențiile terapeutice. Dacă sângerarea internă are loc într-o cavitate care comunică cu exteriorul (de exemplu, tractul digestiv, vezica urinară, uterul, bronhiile) sângele pierdut poate deveni vizibil dacă este expulzat, de exemplu din stomac cu vărsături (hematemeză), din intestin cu fecale (hematochezie, melena), din vezica urinară cu urină (hematurie), din bronhiile cu tuse (hemoftoe, hemoptiză) sau din vagin (metrorragie). Dimpotrivă, în sângerare în cavitățile închise, cum ar fi abdomenul (hemoperitoneu), pleura (hemotorax), pericardul (hemopericardium), cavitatea craniană (hemoragie cerebrală), sângele rămâne ascuns în interiorul corpului și evadarea acestuia poate fi suspectat doar pentru că ocupă spații destinate în mod normal altor organe, perturbând funcționarea acestora. De exemplu, hemotoraxul comprimă plămânul, provocând dificultăți de respirație; Hemoragiile cerebrale comprimă creierul, ducând la tulburări neurologice. Cu toate acestea, dacă compartimentul de colectare a sângelui este foarte mare și conține organe care pot renunța cel puțin parțial la spațiul pe care îl ocupă (ca în cavitatea abdominală, în care intestinul poate fi comprimat și mutat fără nicio deteriorare), sângerarea poate rămân asimptomatice (sau aproape), cel puțin până când ajunge la o anumită entitate. De fapt, indiferent de locul în care apar, sângerarea mare cauzează întotdeauna simptome generale, datorită scăderii progresive a volumului de sânge circulant (hipovolemie). Pierderile de sânge mai mici de 15% din masa totală de sânge provoacă câteva tulburări; cu toate acestea, dacă pierderea atinge 15% -30%, se observă o creștere a ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii, pielea devine palidă, în special la extremități, iar contractele de diureză (oligurie). Aceste manifestări pot fi interpretate ca încercări ale organismului de a „folosi cel mai bine puținul sânge rămas”: inima și respirația se accelerează, pentru a garanta o hrănire și oxigenare acceptabile pentru țesuturi; vasele cutanate și musculare înguste (vasoconstricție) pentru a-și devia sângele către organe mai critice pentru supraviețuire; rinichii rețin cât mai multă apă posibil, pentru a crește volumul de sânge circulant. O pierdere și mai mare, între 30% și 40%, duce la tahicardie și tahipnee marcată, transpirație rece, scăderea tensiunii arteriale, slăbiri la nivelul încheieturilor, anxietate și confuzie mentală, din cauza alimentării slabe a creierului. Dacă se pierde mai mult de 40% din sângele circulant, hipovolemia devine critică pentru supraviețuire (șoc hemoragic hipovolemic): încheieturile dispar, pacientul devine letargic sau comatoz, rinichii încetează să mai producă urină și poate surveni moartea.

Du-te înapoi la meniu